Kuća meda Županja ukupni pobjednik na 26. ocjenjivanju meda u Hrvatskoj

2021-12-03

U Županijskoj komori Osijek proglašeni su pobjednici i dodijeljena priznanja na 26. ocjenjivanju kvalitete sortnih vrsta meda, 20. ocjenjivanju pakovina meda i pića te 17. ocjenjivanju kvalitete pića od meda.

Ukupnim pobjednikom proglašena je Kuća meda Županja Danijela Čajka, točnije njegov med Medljikovac.

"Drago mi je da sam pobjednik ove godine, koja je pčelarski, ne mogu reći bila skroz teška, loše je krenulo, ali je na kraju ispalo dobro", rekao je za Osječku televiziju Danijel čija je obitelj u ovom sektoru dugih 70 godina, a on je prije desetak posao preuzeo od svoga djeda.

U sklopu manifestacije Dani meda u Hrvatskoj, koja se tradicionalno održava početkom listopada u Osijeku,  u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Osijek održano 26. ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda. Premda je riječ o nacionalnom ocjenjivanju, manifestacija je privukla velik broj inozemnih pčelara, što joj daje međunarodni karakter.
- Naše ocjenjivanje meda zanimljivo je inozemnim medarima. Od ukupno primljenih 97 uzoraka meda 29 uzoraka stiglo je iz susjednih zemalja - Mađarske, Bosne i Hercegovine te Srbije. Rezultat je to dobre suradnje i ugleda našeg nacionalnog ocjenjivanja u tim zemljama, jer imamo tradiciju dugu 26 godina, kao i poveznicu sa znanošću, jer naš je partner u ovom ocjenjivanju Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku - ističe Igor Mikulić, viši stručni suradnik u Odjelu za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK-a ŽK Osijek.
Svaki uzorak meda prolazi mikroskopsku i fizikalno-kemijsku analizu te na kraju i senzoričko ocjenjivanje, koje je jučer priređeno u HGK-u ŽK Osijek. Potvrđuje to izv. prof. dr. sc. Ivana Flanjak, s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku: "Mikroskopska, odnosno peludna, analiza pokazuje peludni spektar u medu, a fizikalno-kemijska analiza pokazuje kako pčelar rukuje s medom. Usto, utvrđujemo specifična senzorska svojstva, a to su: miris, okus, boja, gustoća i bistrina meda. Sve to skupa određuje kvalitetu meda."


Ukupni pobjednik 26. ocjenjivanja meda u Hrvatskoj
Ukupni pobjednik 26. ocjenjivanja meda u Hrvatskoj