OPG  postoji od 2003. godine, no ljubav prema pčelama u ovoj obitelji razvija se već sredinom prošloga stoljeća kada se djed Toma iz hobija njima počeo baviti.  Djed pčele nije selio po pašama već se bavio stacionarnim pčelarstvom, a ljubav, tradicija i zanimanje za ovaj posao prenosili su se s koljeno na koljeno.

Obitelj intenzivnije ulazi u posao 2011. kada se moj mlađi brat Dalibor ozbiljnije zainteresirao za pčele i počeo s djedom raditi kako bi naučio osnove.  Godinu dana kasnije, u svijet pčelarstva ulazim i ja. Neko vrijeme smo radili skupa, ali brat zbog posla uskoro odlazi u Zagreb pa briga oko pčelinjaka ostaje na meni. Lako se zaljubiti u taj posao i to sam uskoro osjetio na vlastitoj koži. Danas mi je samo žao što sam toliko čekao.

Stacionar Soljani
Stacionar Soljani
Pčele na paši suncokreta
Pčele na paši suncokreta

Gospodarstvo svoje proizvode plasira na tržište izravno jer tako ostvaruje najbolju prodajnu cijenu, ali i direktan kontakt s kupcima koji je izuzetno bitan.  Trudimo se ukazati na važnost korištenja pčelinjih proizvoda u svakodnevnoj prehrani kao i na njihov blagotvoran učinak na zdravlje.

Tajnu proizvodnje pravog, prirodnog meda pčele nose u svom tijelu i organima za probavu koji stvaraju med,  proizvod gotovo nezamjenjiv u ljudskoj prehrani.  Nema na svijetu pčele koja proizvodi loš med.  Loš med rezultat je industrijskog punjenja ili lošeg, nesavjesnog i neobrazovanog pčelara.  Nama je drago da je naš rad prepoznat, a najbolji dokaz tome su zadovoljni kupci a i brojne NAGRADE I PRIZNANJA.  Nije nevažna niti činjenica da smo nositelji oznake 'Med hrvatskih pčelinjaka' jer se kvaliteta meda koji nosi taj znak kontrolira u laboratoriju Ministarstva poljoprivrede.  U našoj Kući meda natočena je prva nacionalna staklenka i u Županji je održana njena promocija, a natočio ju je tadašnji ministar.

U Županji imamo uređenu automatsku vrcaonu za med koju smo opremili vlastitim sredstvima te novouređenu automatsku punionicu meda koju smo realizirali kroz mjeru 6.3.1. Ruralnog razvoja.  Projekt smo pisali sami, a najveći posao tu je odradio treći, najmlađi brat Tomislav Čajko inače po struci magistar ekonomije.

 Obitelj Čajko ima u vlasništvu 4,5 ha zemljišta, od čega se veći dio (3Ha) odnosi na faceliju i drugo medonosno bilje, a ostalo na orahe.  Zemljište se nalazi u Soljanima, 40 km od sjedišta OPG-a koje se nalazi u Županji.  OPG Čajko trenutno ima 200 košnica, a planiramo povećanje na 300.

Projektom Kuća meda - Županja  istaknuli smo se na tržištu i naš brend je postao prepoznatljiv. Kuća meda je mjesto gdje naši kupci imaju priliku kušati pčelinje proizvode, dodatno se educirati i porazgovarati o svemu . Vjerujemo da je to pravi način kako povećati trenutno prenisku prosječnu potrošnju pčelinjih proizvoda po glavi stanovnika u Hrvatskoj.

Obzirom da sam po struci ing. informatike, sam sam dizajnirao etikete, web stranicu, webshop i uskoro se svaki naš korak mogao pratiti na internetu. Kvaliteta nam je od početka bila na prvom mjestu i to smo željeli pokazati svima.  Obiman i naporan je to posao, ali uz trud i zalaganje sve se može, a kada se radi ono što se voli, tada je sve daleko lakše.

U novootvorenom edukativno-prodajnom prostoru bit će organizirani posjeti pri kojima će se pokazivati cijeli postupak proizvodnje od polja do stola: od vađenja meda iz košnice, kontrole vlage i zrelosti, otklapanja okvira, vrcanja, filtriranja, homogeniziranja do punjenja u teglice i ljepljenja etiketa. Sve informacije bit će dostupne i putem web-stranice te društvenih mreža.

Ana na pčelinjaku
Ana na pčelinjaku
Dalibor Čajko
Dalibor Čajko

Proizvode smo  osmislili za korisnike koji brinu o svom zdravlju te žele konzumirati domaći proizvod koji će ih uvijek iznova oduševiti svojom visokom kvalitetom, okusima i zdravstvenim učinkom. Opredijelili smo se samo na vrhunski med što potvrđuju brojne zlatne medalje te razna priznanja.

Plasman se može podijeliti na dva osnovna segmenta: redovnu prodaju (prodaju na malo tokom cijele godine) i prodaju paketa za razne prigode. Kupce naših proizvoda moguće je podijeliti u dvije osnovne skupine. Prvu skupinu čine kupci koji prvenstveno vode brigu o kvaliteti i nutritivnim vrijednostima proizvoda koje kupuju. Naime, radi se o pretežno ženskoj populaciji, starosne dobi od 30 do 65 godina. To su prvenstveno zaposlene žene koje proizvode kupuju ili za sebe ili za svoju djecu i obitelj. Drugu grupu predstavljaju tvrtke. Ova skupina kupaca naše proizvode bira s namjerom darivanja poslovnih partnera ili jednostavno kako bi ovaj med preprodali. Primarni razlog odabira u ovom slučaju je atraktivan vizualni identitet naših proizvoda.

Naš smisao razvoja je proizvoditi kvalitetne i prepoznatljive proizvode koji se razlikuju od ostalih na tržištu, na prvom mjestu  svojom  kvalitetom, prirodnošću, inovativnošću a krajnji cilj nam je zadovoljstvo naših kupaca !!

UŽIVAJTE U NAJSAVRŠENIJEM DARU PRIRODE, BRINITE ZA SVOJE ZDRAVLJE !!