Napunjena prva hrvatska staklenka za med u KUĆI MEDA - Županja

2018-12-04

Nacionalna staklenka za med predstavljena je u Kući meda OPG-a Krešimira Čolića i OPG-a Danijela Čajko u Županji u nazočnosti ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

       Riječ je o programu Hrvatskog pčelarskog saveza, u koji se uključila i Hrvatska poljoprivredna agencija, koji je financijski poduprlo Ministarstvo poljoprivrede, a cilj je bio stvoriti prepoznatljivu ambalažu kako bi potrošači bili sigurni da se u njoj nalazi med koji je proizveden u hrvatskim pčelinjacima.
- Staklenku će moći koristiti svi pčelari koji su upisani u upisnik pri Hrvatskom pčelarskom savezu (HPS), Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji, odnosno pri Ministarstvu poljoprivrede. Pčelari koji imaju 30 kilograma meda po košnici mogu dobiti te količine staklenki. Sve će biti strogo kontrolirano, hrvatski med u hrvatskim staklenkama. Što se tiče potrošnje u Hrvatskoj, med se konzumira samo dva kilograma po stanovniku godišnje - rekao je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.
Staklenka je inovativnog dizajna, prepoznatljiva oblikom i nosi ugravirani logotip Hrvatskog pčelarskog saveza. Projekt je lani pokrenuo Hrvatski pčelarski savez, koji je suočio s čestim krivotvorenjem meda diljem Hrvatske. Proveden je natječaj na kojem je odabrano idejno rješenje nacionalne staklenke za med mlade dizajnerice Klare Marelić.