Priprema za novu pčelarsku sezonu

2021-02-04

Iako pčele u toku zime miruju i potrebano im je osigurati mir na pčelinjaku, pčelari svoje aktivnosti i pripremu za novu sezonu mogu lagano započeti. Neke poslove možemo obaviti prije same sezone te si tako olakšati rad u pčelinjaku kada za to dođe vrijeme. Ja ovo vrijeme iskorištavam za pretapanje voska, izradu satnih osnova, sastavljanje i užičavanje okvira, utapanje satne osnove te pripremu pčelarske opreme za novu sezonu.

Samo užičavanje okvira ukoliko obavimo u veljači nećemo pogriješiti, možemo početi i sa uređenjem te postavljanjem higjenskih pojilica. Njih na pravom pčelinjaku nikad ne smije nedostajati, a previše ih još nigdje nisam uočio. Možemo također tijekom veljače početi sa pripremom rezervnih podnica i nastavaka ukoliko pčelarimo sa LR košnicama. Zamjena podnica i dodavanje novih nastavaka u ožujku kad obično te poslove u pčelinjaku obavljamo ići će mnogo brže.

U veljači treba osim pčelinje opreme poput nastavaka, okvira, dimilica i drugog koja se ne nalazi direktno na pčelinjaku svakako pregledati i servisirati ostalu opremu recimo kosilice, grablji, lopata i ostalog pribora za uređenje okoline vašeg pčelinjaka.

Također možemo početi sa pripremom nastavaka i podnica koje se zimi ne nalaze na pčelinjaku. Svaka košnica bi trebala imati minimalno još dva spremna nastavka prije sezone. Ukoliko dakle imate 50 košnica što je otprilike neki prosjek kod nas trebate imati pripremljeno dakle minimalno još 100 nastavaka i barem 20-30 podnica.

Iznutra košnica može i smije biti tretirana isključivo pčelinjim voskom, ili propolisom. Dezinficiranje košnice vrši se isključivo izvorima topline ili čistim alkoholom. Nikakva druga tretiranja košnice iznutra niti su potrebna niti bi ih trebalo upotrebljavati. To se kao prvo prije svega tiče zdravlja vaših pčela , ali i vaših budućih proizvoda iz te košnice.