Zanimljivosti o pčelama koje sigurno niste znali

2018-02-12
Matica
Matica

Pčele pripadaju skupini insekata koje našu zemlju nastanjuju više od milion godina. Postojale su čak i u periodu krede. One nam daju med, matičnu mliječ, cvjetni prah, pčelinji vosak i ono što je jako bitno jeste da sudjeluju u samom procesu oprašivanja biljaka. U jednom pčelinjem društvu postoji jasno definirana podjela rada. Tu vlada sklad i svako radi svoj posao u zavisnosti od uzrasta i sposobnosti.
Tako jedno pčelinje društvo se sastoji od :
a) matice koja obavlja funkciju nošenja jaja i brige o samom pčelinjem društvu
b) pčele radilice koje obavljaju glavne poslove : sakupljanje nektara, cvijetnog praha,            propolisa, hranjenje legla, gradi saće...
c) trutovi čiji je jedini zadatak oplodnja pčele matice

Zanimljivosti o pčelama
1. Pčela ima pet očiju. Jedan par velikih očiju nalazi se sa strane, dok je troje manjih smješteno na čelu u obliku trokuta.
2. U jednoj košnici se nalazi samo jedna matica, 500-1000 trutova i u prosjeku 50.000 pčela radilica.
3. Pčele igraju važnu ulogu u oprašivanju biljaka pored toga što nam daju med i druge pčelinje proizvode. Donose pet puta veću zaradu poljoprivrednim proizvođačima.
4. Da bi se dobio 1kg meda pčela treba da obleti 5 miliona cvijetova i da preleti preko 110.000 kilometara tako da u košnicu unese 3-4kg nektara.
5. Pčele radilice žive u prosjeku 6 tjedana. Tri tjedna proizvode radeći u košnici, a druga tri sakupljajući nektar i cvjetni prah.
6. U toku jednog leta pčela može da pređe udaljenost od 4-8km. Kreće se brzinom od 20-28km/h, a ako je prazna može se kretati i do 60km/h. U toku jedne sekunde zamaše krilima i do 400 puta.
7. Matica može za svoj životni vijek (5-6 godina) da snese preko milion jaja.
8. Prosječna dužina jezika pčele je 6-7mm.
9. Ako su povoljni uvjeti, pčele jednog društva za 7 dana mogu skupiti do 2kg cvijetnog meda.
10. U toku jednog dana, pčela izvan košnice radi 6-7h. U tom periodu obiđe oko 4000 cvjetova i napravi oko 40 letova.
11. Svaka pčela točno zna put ka svojoj košnici koju raspoznaje po boji i obliku. Može odletjeti od košnice čak i do 8km a da se pri tome vrati u istu.